Vrouw Wolle ~ Viltacademie

Human masks

woensdag 13, donderdag 14, vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 november 2019
door Gladys Paulus

Deze workshop is volzet.

Zet me op de wachtlijst

Een intensieve masterclass van 5 dagen.

Tijdens deze 5-daagse technische masterclass met de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde textielkunstenares Gladys Paulus, leer je hoe je een basismal (“resist template”) kunt berekenen, ontwerpen en maken, wat het startpunt zal worden voor een experimenteel en speels fantasiemasker.

Het maken van maskers vereist een gecombineerde aanpak van grondige planning en intuïtief vilten. De maskers zijn meer dan alleen gezichtsbedekking; ze bedekken het hoofd volledig en zijn op zichzelf staande sculpturen. Je leert hoe je gezichtssymmetrie bereikt, kunt experimenteren met verschillende soorten uitsteeksels en kleuren, functies en markeringen kunt opbouwen, haar- of textuuroppervlakken kunt maken, hoe je alle driedimensionale onderdelen aan elkaar vilt en hoe je het vilt moet vormgeven en vormen.

Je wordt stap voor stap door de technieken geleid. Leren wordt ondersteund door praktische demonstraties, individueel overleg, geschreven en geïllustreerde uitleg.

Je bent vrij om abstracte en fantasierijke elementen in je masker op te nemen. Je wordt aangemoedigd om een verscheidenheid aan vilttechnieken en oppervlaktebehandelingen in overweging te nemen om je ontwerp te verbeteren. Creatieve expressie binnen het ontwerp van elk masker wordt actief aangemoedigd, maar hou er rekening mee dat, gezien de tijdsrestricties van de workshop en de tijdrovende aard van het maken van de viltmaskers, je gevraagd zal worden om ontwerpen relatief eenvoudig te houden, zodat je in staat bent om het masker in de beschikbare tijd af te werken. Om deze reden kan de gastdocente aanbevelen om al té ambitieuze ontwerpen aan te passen of te vereenvoudigen.

Bereid je voor op hard werk en veel plezier en breng tal van ideeën, inspirerende foto's en schetsen mee; je krijgt de kans om deze tijdens de workshop met de docent te bespreken.

HOU ER REKENING MEE DAT:

• Je vóór de workshop een kleine viltsample zal moeten maken.

• De masterclass wordt in het Engels gegeven. Geschreven tekst en uitleg wordt aan de studenten uitgedeeld.

CURSUSBESCHRIJVING:

DAG 1: Krimpen / ontwerpen en voorbereiden van de mal / wol leggen

DAG 2: Wol leggen / ogen / aanhechtingen

DAG 3: Wol leggen / oppervlakte design en haar

DAG 4: Laatste moment voor wol leggen/ vilten

DAG 5: Vormgeven / afwerken

Ervaringsniveau: Maskers maken in vilt is een ingewikkeld, veeleisend en fysiek proces en vereist uithoudingsvermogen en vastberadenheid. Om de maskers in deze masterclass te voltooien, worden dagelijkse taken geprogrammeerd en zal het tempo veeleisend zijn. Om deze reden is deze masterclass helaas NIET geschikt voor beginners of mensen die lijden aan rug- of handletsels of andere gezondheidsproblemen waardoor je gedurende langere tijd niet kunt staan / vilten.

Tijdens deze masterclass zal er geen tijd zijn om basistechnieken van het vilten door te nemen en je moet een grondig praktisch inzicht hebben in nat vilten in het algemeen, en vooral driedimensionaal vilten rond een mal.

Bovendien zal je, indien nodig, zin en tijd moeten hebben om extra niet begeleide uren te werken om de dagelijkse gestelde doelen te bereiken. Een aanleg voor een sculpturale vorm kan nuttig zijn, maar is geen vereiste, aangezien de gastdocente steeds beschikbaar is je te begeleiden tijdens het hele proces.

Over de gastdocente:

Deze masterclass wordt gegeven door Gladys Paulus, een professionele textielkunstenares met een achtergrond in schilderen en het doceren van beeldende kunst, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Ze is een exposerend lid van de “62 Group of Textile Artists” en lid van de “Crafts Council Selected Index of Makers en de International Feltmakers Association”. Haar werk is tentoongesteld in galerieën in het Verenigd Koninkrijk en haar maskers zijn te zien in theater, modebladen, televisie en film.

De workshops van Gladys staan nationaal en internationaal in hoog aanzien en in de loop der jaren heeft ze honderden textielenthousiastelingen en professionals opgeleid. Ze vraagt veel van haar studenten en geeft er veel voor terug. Gladys is geïnteresseerd in de aard van het creatieve proces en het leren door middel van experimenten en spelen, en ze moedigt haar studenten aan om met een experimentele houding te komen. Op dezelfde manier worden haar eigen technieken geboren uit experimenten en blijven ze zich ontwikkelen en evolueren naarmate de aard van haar werk zich ontwikkelt.

https://www.gladyspaulus.co.uk

  • 10:00 tot 17:00 (atelier is open vanaf half 10)
  • Prijs: €595
  • Inbegrepen: uitgebreide lunch, drank en versnaperingen, excl. materialen
  • Locatie: Atelier Vrouwwolle, Kapelstraat 81 (achter de Citroëngarage), B-2910 Essen
  • de materiaallijst wordt u toegestuurd na definitieve inschrijving
  • Ervaring: ja

Deze workshop is volzet.

Zet me op de wachtlijst
Human masks
close up human mask made by G.Paulus
human mask made by G.Paulus
close up human mask made by G.Paulus